Livets bröd

Predikan vid skotergudstjänst i Björksele 10/3 2013, Midfastosöndagen, ”Livets bröd”

Joh.6:24-35

Idag är temat ”Livets bröd” – jag tog med mig ett bröd hit.

Visst är vårvinter mackornas tid?! Ingen utflykt utan matsäck! Mackor och varm choklad!
Aldrig blir jag så hungrig som när jag är ute!

Mat är ju ett av våra mest grundläggande behov. Tillsammans med luft och vila är mat det absolut nödvändiga för att vi ska kunna leva. Vi kan riskera ganska mycket för att kunna få mat, både hälsa, trygghet och relationer kan lätt sättas åt sidan bara vi får mat!
Nu är det ju inte så ofta vi behöver välja mellan mat eller trygghet, eller mat och hälsa. Vi har det ju oftast väldigt väl försett med både mat och dryck. För oss får maten ofta ännu en funktion, rent socialt. Vi umgås kring mat, fika, kaffe… och det kan lätt kännas tomt utan något att äta tillsammans.

Men faktum är också att allt för många i världen faktiskt saknar tillräckligt med mat för dagen. För dem är det på liv och död. Brödet de har att äta är ett livets bröd, verkligen!
Idag har vi också möjlighet att bidra till arbetet för att fler ska få äta sig mätta. Kollekten idag går till fasteinsamlingen och arbetet för att utrota hungern.

Men oavsett hur mycket mat vi nu än äter, vi som inte behöver svälta. Oavsett hur mycket vi äter så blir vi alltid hungriga igen. Och vill ha mer. Den som har fått sitt behov av bröd uppfyllt, längtar efter att också få smör… Och vi som också har smör vi vill ha ett smaskigt pålägg. Vi vill alltid ha mer! Vi blir aldrig nöjda.

Är bröd verkligen nyttigt? Nu för tiden hör vi ju larm om hur kolhydrater bidrar till övervikt och diabetes, humörsvängningar m.m. Vi hör om dieter som heter LCHF, GI m.m.
Temat idag – Livets bröd – kanske inte är så bra?
Kanske borde vi prata om livets köttbit istället?

När Jesus pratar om livets bröd är det hur som helst inget inlägg i debatten om kolhydrater. DÅ var brödet väldigt viktigt! Det var själva basfödan, ungefär som riset i Asien eller som potatis har varit här.

Så grundfrågan är: Vad är det väsentliga i livet? Vad är basen i livet – brödet, potatisen, riset? Det vi inte kan vara utan?

Hur får vi det bröd som verkligen mättar, som inte bara driver oss vidare i en ändlös jakt efter mer, bättre, nyare, snyggare?

I texten vi hörde nyss berättas om människor som är ute och söker efter Jesus.
Alldeles innan har Jesus mättat över femtusen personer med hjälp av fem kornbröd och två fiskar. Ett riktigt under! Och människorna, som också sett Jesus bota sjuka, är naturligtvis väldigt nyfikna på vem han är och vad han kan ge dem.
Så när de dagen efter upptäcker att Jesus har åkt iväg, jagar de fatt på honom igen!
Det hade ätit och blivit mätta, men nu ville de ha mer! Se mer, veta mer.
Vad var det som de där människorna längtade efter?

Jesus gav oss sitt svar i texten vi hörde:
”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta.”

Jesus säger alltså att han är det viktigaste i livet, den basföda vi inte kan vara utan.

Att ta emot Jesus är att ta emot livets bröd. Det innebär att vi får våra djupaste behov som människor fyllda. Det betyder att det mest grundläggande i livet har fallit på plats.

Ofta tänker vi kanske att Gud, Jesus och Kyrkan är som en fin krydda i livet. Det där som gör livet lite mer levande, lite vackrare och så. Grädden på moset. Livet finns liksom där ändå med allt vad det innebär. Dagar kommer och går och vill vi piffa till det lite så finns Gud där. Men vår vardag, den oglamorösa med dammtussar i hörnen, har Gud något att göra med den?
Vi har fått höra att tro är en privatsak. Det måste ju alltså betyda att den inte kan vara så viktig utan något vi kan ha utan att det märks så mycket.
Men när vi säger att Jesus är livets bröd så är förhållandet helt tvärtom! Jesus är livets bröd, inte livets pålägg!
Att Jesus är livets bröd, det mest grundläggande i livet, innebär att det påverkar hela vår person. På samma sätt som motorn påverkar den här skotern. Utan att vi ser det påverkar motorn skoterns egenskaper, hur fort vi kan köra, hur mycket bensin den drar, om den startar när vi vill det o.s.v.

Det första vi ser på en skoter är kanske den snygga lackeringen (eller den fula…), men ändå påverkar motorn, som vi inte direkt ser, skotern på ett mycket mer påtagligt sätt.
På samma sätt med Gud. Lever vi med Gud påverkar det hela vårt liv, som skoterns motorn.

Gud missunnar oss inte pålägget, allt det där andra i livet som skänker oss mening och glädje. MEN det är brödet som mättar, som är det centrala. Vi ska inte förväxla pålägget med bröd, eller skoterns lackade yta med dess motor.

 

Utan Jesus saknar vi människor något grundläggande i livet. Vi saknar den gemenskap som Jesus önskar att ha med oss, och som vi är halva utan.

Livets bröd räcktes till oss människor en gång för alla då Jesus kom ner från himlen för att ge världen liv. ”Brödet jag skall ge är mitt kött, jag ger det för att världen skall leva.” (Joh.6:51)

Det skedde ytterst i hans död på korset och i hans uppståndelse från de döda. Det som vi om några veckor kommer att få fira under påsken.
Men det är också något vi får ta emot varje dag. Precis som vi behöver äta mat varje dag, behöver vi ta emot livets bröd varje dag.

En tanke man kan ha med sig är att varje gång vi äter bröd låta det bli en påminnelse Jesus, och om hur han vill vara livets bröd för oss. En kort bön att be kan vara liknande denna:

Jesus: Tack för att du är livets bröd,

i all tid, överallt, för var och en

som söker dig.

Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: