Apologetik

Apologetik handlar om att försvara och förklara den kristna tron. Tron på Jesus handlar kanske inte främst om detta, vi har skissat lite om dess innehåll här, men om tron på Jesus inte är sann då är den inget att ha menar jag! Så här nedan följer några av de bloggposter som jag skrivit i ämnet, kanske kommer också fler länkar och resurser att tillkomma! Till exempel rekommenderas sidan Goda grunder där jag samlar mer av apologetiskt material och som också kan kommuniceras med via Facebook.

Först ut är några bloggposter som jag gjort och gör för Svenska apologetiksällskapets blogg där jag också fungerar som redaktör. De är en serie som är tänkt som en introduktion till apologetik, till tänkande kring att försvara den kristna tron och att förklara den. Det första inlägget förklarar mer om varför det är viktigt, men inte allt för avancerat och att det inte alls kräver doktorsgrad i filosofi, etik, teologi och helst några naturvetenskapliga discipliner också. Sedan fortsätter det med flera delar kring tänkta invändningar och frågor mot den kristna tron. Ingen bloggpost innehåller ett och samma samtal utan är ett samlat koncentrat av invändningar som kan erhållas kring just den specifika frågan om kristen tro som behandlas just i den bloggposten.

Allt gott och välsignelser i läsningen!

Artikelserier

Apologetik (del 1 och framåt)

Apologetik del 1 – Om att vara kristen i skolan, på jobbet, bland vännerna – Hur varmt är badvattnet? Vad vi ger oss in på då vi kommer ut ur garderoben som kristna.

Apologetik del 2 – Om att tro på en gammal sagobok Bibeln är gammal, men är den osann bara för det?

Apologetik del 3 – Varför tror du inte på jultomten då? Det finns fler saker som människor vill att vi ska tro på, hur är det med dem?

Apologetik del 4 – Är Sebbe Staxx och Ulf Ekman apologetiska? När människor blir kristna, vad har de varit med om? Kan man argumentera mot det? Är deras omvändelse argument för kristen tro?

Apologetik del 5 – Biologilektion (evolutionsteorin har bevisat att Gud inte finns) Hur kan vi förhålla oss till Bibeln, skapelse, evolutionsteori. Tre olika modeller.

Apologetik del 6 – Trump for president? ”Ers majestät jag har inget behov av den hypotesen!” Det spelar ingen roll för mig att du är kristen, varför ska jag tor på Jesus? Mitt liv funkar ändå! Kul att du hittat något, men ”what’s in it for me?”

Apologetik del 7 – Korstågen den sanna kristendomen!? Den kristna kyrkan är ibland och har ibland varit riktiga svin, men är kyrkans mörkaste stunder och en ateistisk nidbild av kristen tro ett argument mot att följa Jesus?

Apologetik del 8 – Om källorna till den antika historien Vi tror att Julius Caesar, Gustav Vasa, Hannibal och Nefertiti har funnits och gjort mycket av vad som tillskrivs dem, det gör vi nog rätt i, men varför tvivlar vi på källorna om Jesus som är så många fler och så mycket närmare i tid och så mycket bättre bevarade? Ett jämförande studium för den som vågar, för i jakten på Sokrates kan vi finna oss överväldigade av källorna till Jesu liv!

Bibeln

Om Jesu födelse – Zlatan Ibrahimovic och julens stjärna, lyste den på riktigt?

Om Jesu död och om källorna till densamma och till din och min farfars far

%d bloggare gillar detta: