Att inte ha sin kamera med sig – en DeLorean berättar en fiskehistoria

Idag har jag ett flertal gånger ångrat att jag inte tog med kameran, senast (sista gången hoppas jag då klockan närmar sig läggdags) var när jag kom gåendes över lasarettsområdet. Jag såg något som man sällan ser, nästan så att berätta om det blir som en fiskehistoria om den stora gäddan/torsken/hajen som kom undan som man inte hann fotografera.

Nu tänkte jag inte främst på det otroliga att lasarettet fortfarande är kvar och att den inte är ersatt av en vårdcentral för halva Lappland och så får man uppsöka akuten 16 mil närmare kusten (efter att först ah färdats nog så många mil från inlandet till Lycksele). Nej det var bilparken som jag tänkte på, först såg jag en BMW 850 Alpina (hur många sådana finns det, framförallt här uppe?), sedan utan för akutmottagningen stod den, en DeLorean. Bara så där. Utan förvarning, precis som om det varit en vanlig bil. Registreringsskylten angav kanske professionen: DOC [sic!]

Tror ni mig? Kanske? Vad behövs för att bedöma om detta är trovärdigt?

Dels lite yttre fakta som behöver stämma, kan man gå över lasarettsområdet? Kan man se utanför akuten? Finns det en sådan bil? Finns det en med det registreringsnumret?

Sedan behövs lite av den som lämnar vittnesbördet; jag alltså. Vet Martin något om bilar? Bor han eller vistades han i Lycksele idag? Hur kan man veta det?

Sedan är det bra med flera källor. Finns det flera som noterat och omvittnat denna DeLorean idag i Lycksele? Eller i tiden omkring?

DeLorean från klassikerträffen för europeiska bilar i Lycksele 31 juli 2015.

DeLorean från klassikerträffen för europeiska bilar i Lycksele 31 juli 2015. Bakom en Ferrari BB 512.

Jag har onekligen sett en sådan bil, jag vet att berätta om en fabrik för denna amerikanska bil på Nordirland. Jag vet att berätta om en ”Volvomotor” i den (den så kallade PRV-sexan) och jag vet att John Z DeLorean fick trubbel minst sagt och fabriken fick avsluta produktionen. Så några fakta kan man enkelt kolla upp, andra av frågorna kan man säkert också kolla.

Här tänkte jag sätta punkt egentligen, jag blir lite lycklig över konstiga bilar!

Men så kom jag at tänka på att detta liknar ungefär frågeställningarna man bör ha om Bibeln. Finns det trovärdighet i att inte ta Jesus på allvar? Finns det vetenskaplighet i att inte vara kristen? Jag tror att svaret oftast är nej, de flesta som inte tror att Bibeln berättar sanningen om Jesus och Gud och dig och mig har aldrig forskat efter om texterna verkar stämma med andra källor, om de är trovärdiga i detaljer eller om författarna verkar veta vad de pratar om.

De flesta vet nog inte att det finns starkare skäl att tro på Jesus, hans liv, död och uppståndelse än att tro på Julius Caesars skildring av hans Galliska krig.

Några tankar kring en bil så här om aftonen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: