Att bygga nytt är stort men att bygga rätt är större

I Lycksele har genom åren en följetong utspelat sig kring det som kallas ”kvarteret Köpmannen”. Där är för tillfället en parkering, men man har länge önskat bygga en galleria där. Det kan nog vara klokt, men tyvärr har man för avsikt att flytta en fint och charmigt gammalt hus för att istället bereda plats för en ”jättegalleria” (med lyckselemått mätt). En helt ok byggnad – men inte i Lycksele!

Här kan du läsa mer om planerna:

http://www.lycksele.se/templates/Page.aspx?id=24290

http://www.folkbladet.nu/336346/kvarteret-kopmannen-kan-fa-galleria-till-slut

Liggande förslag är ändå bättre än det tidigare:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=4371063

Jag är en person som inte kan låta bli att lägga mig i och när möjligheten att skicka in synpunkter annonserades i Lycksele annonsblad för några veckor sedan kunde jag inte låta bli. Detta mail har just nått Lycksele kommun:

Till den det berör:
För en tid sedan läste jag i Lycksele annonsblad att man inför den planerade byggnationen på kvarteret Köpmannen i Lycksele kunde inkomma med synpunkter på detaljplanen.

Jag vill därför passa på att ge mina synpunkter på detta bygge:
1. Jag tycker det är glädjande att Lycksele kommun visar på handlingskraft och optimism då man nu planerar att verkställa en galleria på kvarteret Köpmannen.
2. Jag ser med sorg på hur man så historielöst planerar att flytta det gamla fina ”Handelsbankshuset” för att ersätta det med en modern byggnad på tio våningar.
Istället, menar jag, borde man ta till vara Lycksele som småstad och bygga i småstadsanda. Ta till vara alla charmiga gamla byggnader som finns och komplettera med nytt där det saknas.
Piteå kommuns stadskärna kan tjäna som gott föredöme!
Lycksele ska inte låtsas vara något som man inte är, det som är Lyckseles styrka är just småstadens charm. Lycksele är ingen storstad och därför blir det bara patetiskt med tiovåningshus. En kompletterande byggnad på 3-4 våningar vore mycket mer rimligt och skulle stämma bättre med stadens själ.

Med vänliga hälsningar
/Anna-Sara Walldén, Lyckselebo sedan 2010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: