Vad saknas?

Leif Zetterling skapar bilder i EWK:s anda, roliga och tänkvärda, men ibland kanske ett uttryck för ett lite oreflekterat, i svensk debatt vanligt förekommande, tänkande om mellanöstern och Israel!?

Nedanstående bild, som finns på ursprungsplats om man klickar på den, visar på ett tydligt, roligt och kreativ sätt världen och dess resursanvändare och resursinnehavare, förutom en flagga: Israels. Varför?

Var är Assad och Kim Jong-Un?

Om nu Israel ska stå vid USA:s sida så bör väl regimer, långt mörkare och hotfullare för världen och människovärdet än det demokratiska (men inte felfria) Israel, stå uppradade bredvid Kinas och Rysslands flaggor? Jag saknar här till exempel Syrien, ett land i ropet för tillfället, Burma/Mayanmar, Iran och Nordkorea, bara för att nämna några.

Dessutom handlade väl teckningen om resursfördelning, och att säga att Israel har i stort sett del i samma resurser som USA är kanske lite övermaga? Då är nog många av de saknade staterna mer beroende av Kinas och Rysslands bitar.

Jag har för min del svårt att se att det är korrekt att göra på detta vis, jag förstår då mer bilder såsom denna:

Det är dåligt när gränser mellan Israel och dess inte helt välvilligt inställda grannar hindrar kärleken. Det är antagligen kontraproduktivt att ha så kraftiga avspärrningar, det leder antagligen till dåliga relationer och i sin yttersta konsekvens till att nya terrorister växer upp bakom avspärrningarna. Det är tragiskt att avspärrningarna finns och att freden inte finns.

Med hopp om en maktkritisk fortsättning för alla illustratörer i våra tidningar!

2 svar

 1. Hej!
  Håller med inlägget men måste också få kommentera en annan sak. Jag gjorde lite efterforskningar idag inför predikan om 1,5 vecka (jag var ute i god tid) och fick lära mig att USA och Kina är värdens två största ekonomier (Kina beräknas bli störst från 2016) men den tredje är inte Ryssland utan Japan. Japan ska inte vara bland EU-länderna utan bytas ut mot Ryssland. Indien är för övrigt nästan lika stort som Japan. Slår man ihop EU-länderna till en tårtbit så blir den störrst av alla, nästan lika stor som USAs. Kolla in CIAs World Fact Book för mer info. (Kollar man per kapita så blir det förstås annorlunda.)
  Allt gott
  /Henrik

  • Om man studerar Zetterling lite noggrannare så kan man notera att till exempel hans bok ”Ett åttiotal” har texter av Jan Myrdal och att även han själv tycks en smula rödare än Reinfelt så kanske är det en freudiansk felritning (dvs. en önskan att Sovj…förlåt det fria demokratiska Ryssland under ordförande Putin ska vara bland de stora, en önskan som också tycks finnas i Kreml)!? Det är intressant dock detta, vem som är störst och vem som har inflytande etc!

   Predikan blev i alla fall bra, vilket väl kan vara trevligt när den bearbetades under så lång tid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: