Föredömligt korta predikningar

Rubriken syftar nog inte så tydligt på mig. en av de senaste predikningarna fick dock omdömet, av flertalet konfirmander, att den var begriplig och att den satte in saker i sitt sammanhang, att de fick sammanhang, och så vidare, men den fick inte omdömet ”kort”.

Söndagens evangelietext lyckas dock att vara kort och koncis, nästan så att vi fnittrade till när den var färdigläst och vi skulle sjunga ”Halleluja”, dock kändes det väldigt lätt att svara: ”Lovad vare du Kristus” efteråt och att sjunga nämnda ”Halleluja” (viket ju betyder ”Lova Herren”).

Texten var från Markusevangeliet (ett bra och rappt skrivet evangelium, sexton kärnfulla kapitel och med fokus på korsfästelsen och betydelsen av den. Nå, över till Markusevangeliet 1:14-15

När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.” (Markusevangeliet 1:14-15) Bibel 2000

Sedan Johannes hade blivit fängslad, kom Jesus till Galileen och predikade Guds evangelium. Han sade: ”Tiden är fullbordad och Guds rike är nu här. * Omvänd er och tro evangelium!” (Markusevangeliet 1:14-15) Svenska Folkbibeln

Ungefär så, och så kanske en utläggning av vad för budskap det talas om, vad för gott budskap som evangeliet är (räddning för alla hos Jesus undan vår synd genom dopet och tron, löftet om evigt liv och livet tillsammans med Gud redan nu etcetera), är väl allt som ska till. Ofta krånglar dock i alla fall jag till det och lägger till än mer. Jag och andra förkunnare får be om att inte lägga till något Anden förutan, och framförallt att inte dra bort något som ska sägas.

En av mina kamrater som är brandman sa en gång att vi har samma uppgift: ”Att rädda folk ifrån att brinna” ganska drastiskt, men på flera sätt träffande (även om jag tänker mig tillvaron efter döden utan Gud främst som isande kall, ensam och mörk) så därför blir det ännu en bild ifrån Gammplatsens julmarknad, även om just denna inte främst är för brandförsvar.

Kyrktaxi, en räddningsbil?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: