Människor och medmänsklighet

Hur svårt är det inte att tänka på att det är människor bakom rubriker, bakom lidande? Hur skrämd blir jag inte för vårt samhälle när jag läser om romer (inte människor utan just romer) som fördrivs ut ur Frankrike och ut ur EU, kanske är det inte ens främlingsfientlighet enbart bakom detta utan kanske är det ett sätt för Sarkozy att rädda sitt eget skinn, med enorma kostnader för många människor.

Ett samhälle som idag börjar med en grupp som fråntas sitt människovärde (det må vara romer, invandrare, ofödda barn, gamla, kvinnor, barn eller vilken grupp som helst) fortsätter lätt med en ytterligare grupp och så ännu en tills det inte finns någon medmänsklighet kvar. Denna veckas tema i kyrkoåret handlar om just medmänsklighet, dagens blogginlägg är ett försök att belysa det i vår tid och i våra liv.

Episteltexten ifrån söndagen:

Stå inte i skuld till någon utom i kärlek till varandra. Ty den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen. Dessa bud: Du skall inte begå äktenskapsbrott, Du skall inte mörda, Du skall inte stjäla, Du skall inte ha begär, och alla andra bud sammanfattas i detta ord: Du skall älska din nästa som dig själv. Kärleken gör inte något ont mot sin nästa. Alltså är kärleken lagens uppfyllelse. (Romarbrevet 13:8-10)

Det handlar om vårt uppdrag som kristna, när vi mottagit räddningen till evigt liv ifrån Gud genom Jesus Kristus då är det dags att med den kraft som den helige Ande ger följa Jesus, texten fortsätter:

Och det skall ni göra, väl medvetna om tiden, att stunden redan redan är inne för er att vakna upp ur sömnen. Ty frälsningen är oss nu närmare än då vi kom till tro. Natten går mot sitt slut och dagen är nära. Låt oss lägga bort mörkrets gärningar och klä oss i ljusets vapenrustning. (Romarbrevet 13:11-12)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: