Gudrun Schyman och efterföljelse

I dagarna har diskussionerna om Gudrun Schyman och Feministiskt initiativs uppeldande av pengar under Almedalsveckan fortsatt. Enligt Gudrun Schyman

[Kan] att elda upp 100 000 kronor … verka desperat, och det är det också. Det är en desperat reaktion på en desperat situationdesperat reaktion på en desperat situation

Anledningen till att bränna 100 000 kr på en grill var för att påvisa löneskillnaderna mellan män och kvinnor, detta ska vara skillnaden varje minut mellan våra löner. Om det är så så måste man säga att det är mycket, väldigt mycket till och med. Sedan tar väl förstås detta ingen hänsyn till utbildning, befattningens krav, frivilliga val att vara hemma med barn eller andra faktorer? Men att få upp det på dagordningen känns dock lite relevant kan jag tycka.

Dock har detta tilltag fått många negativa och tveksamma reaktioner: Aftonbladet, Expressen-ledarblogg, Expressen

Kanske är det osmakligt, kanske inte, de flesta av oss verkar i alla fall inte direkt förlora på det, dock så vinner den som har mest pengar mest på att 100 000 kronor försvinner ur systemet. Dessutom kan man ju undra hur mycket de andra partiernas kampanjer kostar och om de får lika mycket tillbaka, effekten tycks välspridd och värdefull för dessa 100 000 kr.

För att avrunda och för att ansluta till denna veckas tema i kyrkoåret: Efterföljelse (av vår Herre Jesus Kristus alltså, inte av politiska figurer) så tänkte jag göra något som jag nog inte trodde att jag skulle göra, nämligen länka till, samt uppmärksamma valda delar ur, Feministiskt initiativs nyhetsbrev.

Det jag främst tänker på är Tomas Mazettis motivering till att han skänkte pengarna och kanske allra främst detta om att ifall han inte hade skänkt dem utan använt dem som vi gör mest så hade ingen protesterat.

Du [Birgitta Ohlsson] kunde och kan skänka pengarna till det projekt du nämner och med dina egna ord: räddat fyrahundra småflickor. Men du gör det inte. Du prioriterar dig själv. Precis som varenda svensk gör när han eller hon köper en platt-tv, en båt, en handväska eller allt annat som kanske inte är direkt livsnödvändigt.

Här någonstans bränner det till, här snarare än på grillen, för vad någon annan gör med sina pengar det kan jag enbart ha åsikter om, men med mina egna pengar där har jag plötsligt ett val att göra något. Jag kan låta mina sparpengar samlas i företag som gör vapen, producerar porr, utvinner råvaror på oetiskt vis, eller jag kan låta dem arbeta för en bättre värld.

De flesta av oss träffas hårt av Jesu ord:

Om någon som har vad han behöver här i världen ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom? (1 Johannesbrevet 3:17)

Just innan i 1 Johannesbrevet så får vi också förtydligande om att det inte är för vad vi gör som vi har gemenskap med Gud eller som vi erhåller Guds kärlek, men för oss Jesu lärjungar, för oss kristna så gäller det att följa Jesus i hans kärleksgärningar med den kraft som Anden ger, och när vi misslyckas så får vi den förlåtelse som Jesus förvärvat åt oss.

7 svar

 1. Det är de sammanlagda inkomna lönerna.

 2. Hej Martin!

  Lönegapet som Feministiskt initiativ påtalar tar hänsyn till utbildning och befattningens krav. Däremot handlar just detta stora lönegap inte särskilt mycket om frågan om att vara hemma med barn, utan om kvinno- och mansdominerade sektorer på arbetsmarknaden.

  Läs gärna mer i rapporten som finns länkad här om du är intresserad: http://feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=945

  Vänligen
  Veronica

  • Ok, bra att veta. Detta med barn etc var mest att jag tänkte att alla kvinnor och alla män var inräknade, men kanske är det bara de som arbetar? I rapporten lyftes något fram som är aktuellt inom vår profession, att när andelen kvinnor i ett yrke ökar då minskar också lönerna. Det kan helt klart indikera en inte helt vacker människosyn.

 3. Lite relevant?? Käns otroligt relevant att sätta luppen på att de män gör värderas högre än vad kvinnor gör, inkl att frivilligt vara hemma med barnen vilket gör att kvinnor får lägre pension. Är det rätt?
  295miljoner hörde jag att de andra partierna lägger på sin valrörelse http://www.va.se/nyheter/2010/04/16/valets-prislapp-295-miljoner/

  sen är det intressant att se hur medlemmarna själva resonerar kring detta ex. http://www.va.se/nyheter/2010/04/16/valets-prislapp-295-miljoner/ Verkar som att de vissa tyckte det kändes jobbigt att bränna pengarna även om de tycker det är värt det.

  • Det som du lyfter upp här känns, just som som du säger, ”otroligt relevant” och att se vad som är rätt och lyfta upp det och motverka det som är orätt det kallar Jesus oss också till: ”Ni är jordens salt… Ni är jordens ljus” (Matteusevangeliet 5:13-14).
   Sedan kommer en semantisk invändning; jag hade uppskattat om orden ”lite relevant” i mitt inlägg inte hade varit problematiska. Det kändes nu som om du hängde upp dig på lite vilket kändes onödigt. Det kan förstås på olika sätt, dels som ett förminskande, men också som en sarkastisk/ironisk underdrift som egentligen är ett betonande (dvs. så att det betyder mycket relevant. Hoppas det gått fram nu att det inte var ett förminskande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: