Sifo och etanolbilar

Jag har fått en stor lunta i min vård, den heter: Sverige Nu och är en omfattande undersökning ifrån SIFO. Den var fokuserad på medie-använding och kommunikation tror jag, den hade i alla fall mycket frågor av slaget var man handlade och vad man lyssnade på, men mindre av frågor om varför man gör som man gör. Dock fanns det ett, för mig intressant undantag, vilket handlade om bilar och bilinköp. Frågan handlade om hur jag viktade olika egenskaper såsom miljövänlighet, säkerhet, utrymmen, design med mera.

I detta sammanhang så kom jag att tänka på att det minst miljövidriga sättet att driva en bil verkar vara att köra på biogas, dock ett alternativ som inte verkar finnas tillgängligt i Lycksele. Alltså måste vi kika på något annat om det skulle bli dags för ett bilinköp. Rapsdiesel är nog inte så vanligt heller, men etanol finns i alla fall. Dock har ju etanolen gått ifrån att vara Guds gåva till Sverige, med miljömärkning och stöd ifrån Naturskyddsföreningen till att nu vara mer problematisk och till och med ondskefull i någras mening.

Återger därför en rapport ifrån Lunds tekniska högskola som fångade mitt intresse och kryddar det med Naturskyddsföreningens egna siffror kring mer miljövänliga drivmedel, såsom etanol, biodiesel, el och biogas.

Varför allt detta ståhej kring bilar idag då det är den första semifinalen i fotbolls VM? Spanien mot Tyskland måste väl vara mer spännande? Givetvis är det spännande, men detta med livet och bilar och miljöpåverkan ingår i kallelsen vi har som kristna att vårda och råda över skapelsen (1 Mosebok 1:26-28) och som Paulus säger:

Kroppsövningar är nyttiga på sitt sätt, men gudsfruktan är nyttig på alla sätt, med sitt löfte om liv både för denna tiden och den kommande.     1 Timotheosbrevet 4:8

Det handlar inte bara om att invänta himmelrikets fröjder, utan det handlar om att leva nu i Jesu efterföljd, ut till de fattiga, ensamma och hungrande, och till den sargade världen, ut med evangeliets glädjebud om upprättelse, helande, försoning och förlåtelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: