Kloka ord av Magnus Malm

Jag har ett långtidsprojekt, nämligen boken ”Fotsteg i glastrappan”. I somras påbörjades boken, men ännu är det inte utläst. Det gör ingenting, för jag blir glad och inspirerad varje gång jag läser något. Han är väldigt klok herr Malm. Det är svårt att göra utdrag ur boken, men jag gör ändå ett försök. Detta läste jag här om dagen:

 

”Parallellt med kunskapssamhällets framväxt har den kristna kyrkan haft sin egen utveckling i samma riktning. Om vi återvänder till 1800-talets väckelser i både kyrklig och frikyrklig tappning, så var det förvisso inte bara ömhet och öppna famnen människor kunde möta. Ibland gick omvändelseförkunnelsen över styr, och skapade höga trösklar mellan ”innanför” och ”utanför”… Och för många av dem som fick kyrkans förkunnelse i vrångstrupen, blev helvetesröken en signal att fly från allt vad Gud och andlighet hette. En djup rotad ateism eller agnostisism bredde ut sig i många skikt av samhället…

För andra som blev sårade men ändå inte ville släppa all kontakt med Gud, återstod en annan möjlighet. Har jag upplevt förnedringen att inte duga, att inte vara tillräckligt andlig, kommer jag med näbbar och klor att undvika allt som skulle kunna påminna om den upplevelsen. Kvar blir en radikal bejakelseteologi, vars enda och ständigt upprepade budskap är att Gud tar emot mig som jag är…

Min rädsla att på nytt räknas ut som oandlig gör att jag vägrar släppa in några andra budskap än de kravlöst bekräftande. Det blir som en saga, där jag bor i ett slott med höga murar och bred vallgrav. En dag bultar det på porten och jag ropar utan att öppna: ”Vem där?” Från andra sidan: ”Jag bär bud från kungen, som gärna vill träffa dig för att tala om ditt liv.” Och jag svarar: ”Försvinn härifrån, jag har lärt känna kungen som en god härskare som lämnar oss alla i fred.” Till slut sinar slottets förråd.

Under alla de rätta orden om Guds kärlek ligger här en djup rädsla för att verkligen konfronteras med Gud. Tänk om han inte är god? Så håller jag hellre fast vid min gudsbild och försvarar den mot allt som kan tänkas ifrågasätta den, än öppnar min dörr för en verklig relation till den levande Guden.” (Malm s.211f)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: