Grattis på födelsedagen!

Idag firar många kyrkor den helige Johannes Döparens dag. Till skillnad från andra martyrer så firar man hans födelsedag, inte hans dödsdag. Nu vet man väl inte om han föddes just den tjugofjärde juni, likalitet som man vet om det nu är sex månader kvar till Jesu jordiska födelse, om aftonen den tjugofjärde december, i den heliga natten.

Idag har jag varit på utflykt till Sankt Johannes kyrka i Skellefteå (det var lite varmare än vad som antyds på bilden, temperaturen låg kring 25°C).

Landskyrkan3

Kanhända ser den lite bekant ut, kanske är det för att du varit i Tornio och tittat på kyrkor, eller så är det för att du är mer bekannt med att kalla den kort och gott ”Landskyrkan” eller möjligtvis ”Skellefteå Landsförsamlings kyrka”?

Landskyrkan är i alla fall namngiven efter den helige Johannes Döparen, mannen som vi idag kan minnas. Förelöparen till Jesus, den som skulle bereda Guds folk och världen på att nu visar sig snart världens frälsare, var redo!

Andakten på vår utflykt handlade om oss och Johannes Döparen, ”Den högstes profet” som den helige Ande säger genom hans pappa, Sackarias, då han föds:

Och du, mitt barn, skall kallas den Högstes profet, ty du skall gå före Herren och bana väg för honom. Så skall hans folk få veta att frälsningen är här med förlåtelse för deras synder genom vår Guds barmhärtighet och mildhet. (Lukasevangeliet 1:76-78) Bibel 2000

3 svar

  1. Nåja, jag hintade lite om detta med att det var natten som var grejen om ett par månader. Men det är sant, det är lite roligt att vi firar på annorlunda dagar.

  2. Men Martin. Hur långt får förfallet gå? ;) 24 juni och 24 december… 25 ska det ju vara! Jesus föddes inte på julafton, och Johannes döparen inte på midsommarafton. För övrigt lär det visst vara så att båda beräkningarna utgår från Marie bebådelse. Gud inkarneras (befruktning sker…) på vårdagjämningen, när ljuset precis blir starkare än mörkret. Och nio månader senare föds Jesus. Och då råkar det dessutom vara som mörkast.

  3. Hej Walldénarna! Vad roligt att läsa lite vad som rör sig i två andra prästhuvuden – man känner liksom igen tankegångarna… ;-) Hoppas allt är bra där uppe! Läste att ni ska resa utomlands, vart bär det av? Kramar från Lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: