Svininfluensan är nu pandemisk

Svininfluensan tycks vara väldokumenterad och smittospridningen under kontroll än så länge, WHO har dock uppgraderat den till att vara en pandemi. Att en smitta är pandemisk betyder ju förstås inget annat än att den är välspridd på ett sådant sätt att den uppfyller erforderliga kriterier för en pandemi. WHO gör alltså sitt jobb: håller koll på världshälsan.

Snarare är det väl många andra av oss som missar vårt jobb, några ord ifrån Ordspråksboken får belysa detta idag:

Neka ingen en skälig gåva när det står i din makt att hjälpa. (Ordspråksboken 2:27) Bibel 2000

Den som ömmar för den fattige lånar åt Herren och får lön av honom för det goda han har gjort. (Ordspråksboken 19:17) Svenska Folkbibeln

Rädda dem som släpas iväg för att dö, undsätt dem som förs bort för att mördas. ”Vi visste ingenting”, säger du, men han som prövar hjärtan ser, han som vakar över ditt liv vet, och han ger alla deras gärningar lön. (Ordspråksboken 24:11-12) Bibel 2000

Jobbet som vi ofta nog försummar är att vända blicken från det som hotar min välfärd och mitt trygga välförsäkrade liv, där frågan om ny TV eller vaxprodukter till bilen kan vara viktigare frågor än ekonomisk och hälsomässig obalans i vår värld, och vända den mot våra medmänniskor.

Två skilda röster om denna obalans får avsluta detta inlägg, den första är en bekanting, vår Herre och Frälsare, Jesus Kristus:

När Människosonen kommer i sin härlighet och alla änglar med honom, då skall han sätta sig på sin härlighets tron. Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja dem från varandra, som en herde skiljer fåren från getterna. Och fåren skall han ställa på sin högra sida och getterna på den vänstra. Då skall konungen säga till dem som str på hans högra sida: Kom, ni min Faders välsignade, och ta i besittning det rike som stått färdigt åt er sedan världens begynnelse. Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. Jag var naken och ni klädde mig. Jag var sjuk och ni besökte mig. Jag var i fängelse och ni kom till mig.

Amen säger jag er: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig.

Sista ordet i världens historia går således till Jesus, men det sista ordet i detta inlägg går till en annan person, den lite mer nykomne Hans Rosling (svensk presentation, presentation in english, Karolinska institutet, Gapminder (hemsida)):

Hans Rosling om svininfluensa och tbc

Hans Rosling om svininfluensa och tbcKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: