Piratpartiet, lite nyansering?

Vår broder Gustaf ger mig lite kärleksfulla tillrättavisningar kring Piratpartiet. Det uppskattas! Jag hoppas att mycket av det som sägs på partiets hemsida och som sägs av vännerna Gustaf och David (flera olika inlägg) innehåller sanning, för det låter bra ofta!

En sak som inte direkt roar mig mitt i alla argument om att vara bland fåtalet som värnar integritet etc. och inte alls ha sin egen gratisfilm på fredagskvällen som huvudskäl till sitt engagemang (nu talar jag om en kollektiv massa, men kanske inte träffar rätt hos alla enskilda delar av denna massa) är att i SVT:s vallokalsundersökning så hade 40% angett att den viktigaste frågan som gjorde att de röstade på Piratpartiet var fildelning.

Kanske betydde det att de ville förändra upphovsrätt, övervakning, tillgänglighet och dylikt på ett klokt sätt, men det behöver inte betyda det, det kan lika gärna betyda: ”mer till mig”.

Under SVT:s valvaka svarade en representant för partiet på frågan om det inte fanns viktigare saker att engagera sig i politiken för, som till exempel miljön och alla arbetslösa i finanskrisens spår, att det var nog så att människor inte främst var intresserad av detta utan det som låg närmare dem.

Om det är sant och om det är en medveten strategi, att satsa på vad som är själviskt och nära istället för bra och viktigt, det vet jag inte. Men individualistiskt och själviskt, det lät det.

Nu låter jag nog helt negativ, men jag säger som Gustaf:

Nu får vi se vad Piratpartiet går för. Nu först när de har fått ett mandat kommer vi att märka om det bara är ett luftsloltt eller inte.

Jag Tycker att det är värt att se vad de går för. Och ett mandat är inte stort nog för att ställa till oreda om det skulle visa sig att piratpartiet inte håller måttet.

Så Gud välsigne Piratpartiet och Europa, och som vanligt så får vi be:

Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden
så som i himlen

2 svar

 1. Hej! Med all säkerhet är det så att vi väljare röstar med något annat än det dubbla kärleksbudet som ledning i allt för hög grad.

  Detta om vilka frågor som var med i undersökningen vet jag inte, men man kan säga att SVT:s valvaka inte var helt positiva till Piratpartiet.

  En anledning till att jag inte har bara positiva känslor kring Piratpartiet är också att när de första gången seglade fram så var väl varken FRA eller Ipred något som fanns i särskilt hög grad i luften? Det var väl snarare olika saker kring PirateBay-rättegången som var vinden som drev fram Piratpartiet då, och då är det svårt att inte koppla ihop egoism för min del med Piratpartiet. Säkert ondskefullt av mig. Jag upplever det som att FRA och Ipred kom väldigt lägligt för Piratpartiet, de fick plötsligt lite legitima frågor att jobba med? Och har väl också insikter och kapacitet att göra det?

  Och i de frågorna och andra liknande så har de nog något att tillföra, men jag upplevde inte det som den utlösande faktorn. För EFS-kunniga kan man jämföra det med bildandet av ungdomsförbundet Salt, först när statsbidragen drogs in så bildades det. Knappast rätt skäl, men det kan bli bra även det.

 2. Hej på dig Martin!

  Jag tror tyvärr att många röstar på moderaterna för att de vill ha lägre skatt och därmed MER pengar till sig själva…

  Jag tror tyvärr att många röstar på socialdemokraterna för att de vill ha högre bidrag, eftersom de själva sitter med bidrag, och därmed vill ha MER pengar till sig själva…

  Minns jag fel om att inte frågorna om integritet och demokrati var med på undersökningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: