Teologiskt referensbibliotek?

Vi var i måndags för tredje gången sedan vi kom till Skellefteå på hembesök hos en trevlig person som ville bjuda oss på gemenskap, fika och böcker. Tack vare att vi genom dessa personer, samt genom min farbror och genom egna insatser i antikvariat och på olika loppmarknaders bokavdelningar, fått del av flera äldre ämbetsbröders bibliotek, så vågar jag hävda att vi numera förestår ett av Skellefteås kanske främsta teologiska bibliotek (om vi får använda det anspråksfulla epitetet på vår endast delvis sorterade samling böcker). Kanske finns det till numerären större samlingar, men till dessa äldre årgångar av litteratur ska också läggas våra alster av nyare teologisk litteratur. Kanske borde utarbeta ett slags samarbete med Umeå och Luleå universitet (som båda verkar på Campus i Skellefteå) så att vi blir ett universitetsbibliotek?

Vad hade nu detta med något att göra? Dels ett slags tack än en gång till de som tänker på oss förstås, kanske också ett slags bild av orden från Paulus till Timotheos?

Stå kvar vid det som du har lärt dig och fått visshet om. Kom ihåg vilka lärare du haft och att du ända sedan dina barnaår är hemma i de heliga skrifterna; de förmår ge dig den kunskap du behöver för att bli räddad genom tron på Kristus Jesus.

Varje bok i skriften är inspirerad av Gud och till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv, så att den som tillhör Gud blir fri från sina brister och rustad för alla slags goda gärningar. (2 Timothousbrevet 3:14-17) Bibel 2000

Att få hjälp att mer och mer tränga in i Ordet och att mer och mer leva med Jesus är en nåd!

Sedan kan det säkert bli för mycket böcker om Gud och för lite tid med Gud, det kan bli ett trött huvud istället för villiga fötter. Lite tvehågsenhet kring detta kan skönjas också hos den lärde Salomo:

För övrigt skall sägas att Predikaren var en vis man, som ständigt undervisade folket. Han övervägde, undervisade och författade många ordspråk. Predikaren sökte finna de rätta ordens och rätt uppteckna sanningens ord. De visas ord är uddar, som indrivna spikar är deras tänkespråk. De är gåvor från en och samma Herde. För övrigt, min son, låt varna dig! Det finns ingen ände på det myckna bokskrivandet, och mycket studerande gör kroppen trött. (Predikaren 12:9-12) Svenska Folkbibeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: