Kyrkovalet, ännu en Jesusmanifestation?

Ja, snälla, låt oss göra det kommande kyrkovalet (20.09.2009) till ytterliggare en variant av Jesusmanifestationen!

Det är du och jag som avgör hur det går för Svenska kyrkan och därmed en stor del av sveriges kristenhet. Många har åsikter om Svenska kyrkan: för liberal, för konservativ, för pengafixerad, för politiskt engagerad, för öppen, för sluten, för…

Ja, allt är hon, allt tror hon, allt hoppas hon, allt uthärdar hon, Kristi kyrka. Låt oss be att den del av den synliga (Svenska) kyrkan som sammanfaller med den osynliga kyrkan (Kristi kyrka) växer sig allt större och blir allt rikare på all slags godhet!

Om det är så att du letar alternativ och inte vet vad du ska ta dig till med din rösträtt så ska jag ge dig tre tips.

I Luleå stift finns det minst två goda kandidater (säkert många fler, men dessa två får du tips om här och nu):

I Strängnäs stift har äntligen en till oss närstående prästkollega kommit ut som förstanamn för sin nomineringsgrupp:

I övrigt så tänker jag så här i valet:

Det är viktigast med nomineringsgruppernas frihet från partipolitik på riks- och stiftsplan. På lokalplanet, i församlingen, så är det ändå främst personens Jesus-relation/-engagemang som måste vara det avgörande. Om du hör Jesu kärlek i personens ord, och om du känner Andens vind i personens gärningar, då kanske det kan vara en person att kryssa (alltså personrösta, som i riksdags och EU-parlamenstvalet).

Kryssa lugnt!

5 svar

 1. Anna-Sara: med din inställning skulle du ha passat bättre i Frimodig kyrka än i centern! Men jag (som fd socialdemokrat f ö…) är ändå glad att det finns personer på centerns lista som månar om Kristi kyrka. Jag är f ö förstanamn på Frimodig Kyrkas lista i Luleå Stift nu och mycket nöjd med att med Guds hjälp ha genomskådat vart politiseringen och speciellt mitt eget f d parti har tagit kyrkan, i form av inre sekularisering. Själv är jag teologie student i Umeå med avsikt att bli präst om jag kan stå för vigningslöftena vid det laget…Låt oss be för Svenska Kyrkan och detta viktiga val!

  • Nu är det ju jag, Martin, och inte Anna-Sara som skrivit. Det var roligt att du uppskattade det! Och även om jag själv tycker att Frimodig kyrka som grupp är nästintill det enda vettiga så är det ändå klokt att anta och också upptäcka att det finns goda kandidater i andra nomineringsgrupper. Var man sedan gör mest nytta det är inte helt lätt att avgöra, tror jag.
   All välsignelse dock i valet!

 2. Jag tror att det är viktigt att se på vad de olika nomineringsgrupperna står för. Sant är att det finns bra enskilda kandidater på olika håll men endast Frimodig kyrka har ett program som sätter Jesus Kristus och evangeliet i centrum istället för en massa andra ovidkommande saker eller rentav felaktig teologi. Ja vi ska absolut be för kyrkans synliga enhet. Som Bo Giertz i Kristi Kyrka citerade någon kyrkofader från 300-talet: Christianus nomen mihi est, Catholicus cognomen!

 3. Ok, vet inget om Markus Holmberg. Generellt tror jag att ÖKA har lite svårt att få några fans hos mig. Lite skillnad i teologi och framförallt att man samverkar med socialdemokraterna i kyrkopolitiken gör att jag är skeptiskt, men som sagt är han bra så tackar jag för tipset!

  Generellt gäller det jag skrev även för kyrkomöteskandidater: ”Om du hör Jesu kärlek i personens ord, och om du känner Andens vind i personens gärningar, då kanske det kan vara en person att kryssa (alltså personrösta, som i riksdags och EU-parlamenstvalet).”

 4. Jag kan lägga till Markus Holmberg som är första namn på Kyrkomöteslistan i Uppsala stift för Öppen kyrka – en kyrka för alla(ÖKA). Det finns fler runt om i landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: