Svininfluensan finns, men är det Aktuellt med fördjupning?

Igår kväll såg vi Aktuellt med fördjupning. Jag vet nu väldigt mycket mer om ett fåtal saker, som det ju blir med fördjupning på en begränsad sändningstid, inget konstigt med det. Det jag fascinerades över var dock att det jag lärde mig mest om var svininfluensan. Ganska länge trodde jag att det var en oerhört farlig sjukdom. 24-miljonersstaden Mexico City var i det närmaste öde (nu överdriver jag lite) och vi fick höra att smittskyddsinstitutet, FN:s världshälsoorganisation och svenska ambassaden i Mexico City var involverad (det är ju synd om de tusen svenskarna som bor i Mexico, tycktes ett budskap vara).

För den som minns rapporteringen från fågelinfluensan så hade de visuella inslagens dramatik minskat något jämfört med då. Den gången såg vi en röd front som vandrade uppåt från Turkiet och allt närmare Europa. Mycket hotfullt. Denna gång fick vi nöja oss med en amerikakarta med pilar som utgick från Mexiko där rapporterade fall hade påträffats, sex stycken i Sverige).

I övrigt var tonläget rätt så uppskruvat, men så plötsligt meddelade någon av olycksrapportörerna att det var omkring tusen (eller om det var femtonhundra) rapporterade fall där personer misstänktes vara smittade (viss reservation för att jag inte minns siffrorna i detta stycke helt exakt). Sedan sade man också att det var ungefär lika allvarligt som en vanlig influensa eller till och med lindrigare. Ungefär där och då tappade jag ganska mycket av mitt intresse för svininfluensan. De sex svenska fallen hade också vid sändningens slut reducerats till fem som inte var smittade och en som var osäker. Man kan nog lugnt köra ut huvudet utan risk att transformeras till en gris verkar det!?

Under Svenska kyrkans fastekampanj, vilken syftade till att samla in pengar till rent vatten till behövande i världen, så hävdades det att ”Var femtonde sekund dör ett barn av bristen på rent vatten”. Något om detta hade kanske varit mer relevant?

annons-pojken-fastekampanjen-2009-jpeg

Eller kanske något från FN:s konferens om mänskliga rättigheter i Genève, som istället för att handla om mänskliga rättigheter till stor del kom att bli en möjlighet för odemokratiska, och i stor utsträckning totalitära, stater att angripa Israel. Okej, jag vet, alla tycker inte om Israel, och inte många tror väl att det är en stat som gör allt rätt och att det är den enda rättfärdiga staten på jorden, men ändå. Dessutom så var faktiskt konferensen redan slut, så gårdagens Aktuellt kunde inte ha innehållit något därifrån.

Det är ju sant, det finns alltid en anledning att inte ta upp ämnen. Dock lämnar jag dessa exempel på sådana saker kanske kunde varit viktigare att behandla i ett Aktuellt, med fördjupning, än en sjukdom som är ofarligare än en vanlig förkylning/influensa?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: