Ny predikan upplagd och tankar om den kommande

Den predikan som nu publiceras höll jag i Bergsbykyrkan på långfredagen, en rätt så tung och korscentrerad predikan.

Denna söndag är det åter Bergsbykyrkan som gäller, då är det ”Den gode herden” som är tema, predikan kommer utgå ifrån den gammaltestamentliga texten från Hesekiel:

Ty så säger Herren, HERREN: Jag skall själv söka upp mina får och ta mig an dem. Liksom en herde tar sig an sin hjord när han är bland sina får, när de har varit skingrade, så skall också jag ta mig an mina får och rädda dem från alla de orter dit de skingrades en mulen och mörk dag. (Hesekiel 34:11-12) Svenska Folkbibeln

En sak som slår mig är ”Liksom en herde tar sig an sin hjord” eller som det står i Bibel 2000 (som är den Bibel som är antagen av Svenska kyrkans kyrkomöte och därför är den som ska användas under gudstjänster i Svenska kyrkan): ”Som herden vårdar sig om sin hjord”.

Hur vårdar sig då herden om sin hjord, om oss? Inte jättelätt för oss moderna människor att veta på rak arm, men med lite efterforskningar har det visat sig att vi vet en hel del om en herdes liv, och dennes vårdande om sina får, under denna tid (cirka 500-talet före Kristus). Bland annat så hade herden ansvaret för fårens liv, vilket blir än mer underbart när man läser evangelietexten för denna söndag. Den påminner om vem Jesus är, vad han gjort och vad det innebär för oss:

Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. (Johannesevangeliet 10:10-11) Bibel 2000

När jag var i Bergsbyn på långfredagen så handlade predikan, som man själv kan se när man tar del av den, mycket om korset, om Jesu lidande, hur våra synder drabbar Jesus och frågan var om det fanns något evangelium i långfredagens kors. Denna söndag då det handlar om den gode herden och Jesus som leder oss, sin hjord (utspridd i olika samfund, men samlade i en kyrka, en kropp, samlade och förenade av vår Herre i Kristi egen kropp), så är evangeliet, det glada budskapet om att Jesu död och uppståndelse gäller dig och mig, varje dag alltid, lättare att upptäcka.

Det var några tankar, nu följer en länk till predikan, som också finns under ”Martins predikningar”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: