Humanisternas blogg

Sedan vi började blogg så har jag börjat göra utflykter i bloggsfären på internet. Via Humanisternas hemsida kom jag till något som heter ”Humanistbloggen”. Där jag förväntade mig att finna allsköns lustmord och seriösare dito på religon i allmänhet och kristen tro i synnerhet. Döm av min förvåning (till hjälp i dömandet så ska jag säga att den var stor) då jag finner mycket intressant rörande vad en kyrka är:

 • Var går gränsen för att fortfarande kunna kalla sig kyrka?
 • Vill man vara med i en kyrka som inte står för något?
 • Något man inte kan ta bort ur kristen tro, om den fortfarande ska vara kristen, är att Jesus var Gud som dog och uppstod.

Många av dessa frågor är sådan som borde diskuteras i varje församling i Svenska kyrkan och i andra kyrkor.

Upprinnelsen är en artikel i Aftonbladet av Patrik Lindenfors, med titeln: ”Släng ut mig”. Intressant läsning den också.

Kan man skriva ”Läs och begrunda” om något utgivet av Humanisterna? Om man kan det så gör jag det.

3 svar

 1. […] handlar ju om den helige Ande och för en tid sedan fick jag en fråga om just den helige Ande och vad det var? Svaret bör nog börja mer med vem det är. Så här kommer nu en liten […]

 2. Vad exakt är den Heliga Ande? Varför står han inte nämnd i Bibeln?
  Eller om han finns nämnd där – var?

  Undrande Irene

  • Hej!
   Detta är en viktig fråga, och stor, kanske större än vad som kan omfattas här när man inte träffas!? Men ett försök till svar ska jag i alla fall göra, säkert finns det andra som kan svara än mer och på lite andra sätt, men jag ska göra ett försök!

   Kort kan man väl säga att den helige Ande är Gud i oss. ”Närma er Gud och hans ska närma sig er”, säger Bibeln (Jakobsbrevet 4:8) och det är nog det första som svar på din fråga, be Anden om att visa sig, att komma och möta dig, det har nog än mer potential att ge ett svar än mitt försök här!

   Vidare kan man säga att när vi tror på Jesus så tar vi emot den helige Ande, något som i Bibeln också förknippas med dopet och i barndopstradition ofta uttrycks som så att vi får Anden i dopet (även om det i Bibeln finns olika sätt som Anden kommer på ex. Apostlagärningarna 2:18; 10:44-47; . Anden är det Gud gör nu i världen och genom sin kyrka, de kristna. Ex. på vad Anden gör finns i Romarbrevet 12 och i 1 Korinthierbrevet 12

   Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. Tjänsterna är olika, men Herren densamme… Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samme Andes hjälp meddela kunskap. En får tron genom Anden, en annan genom samme Ande gåvan att bota, en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt… (1 Korinthierbrevet 12:4-10)

   En kristen är inte per definition en som lever bättre än andra, men kanske kan man säga att Anden är den som på olika sätt fyller i där vår kärlek, kraft, vishet etc. saknas? Dels genom att hjälpa med kraft och kärlek och vishet (Anden kallas också för Hjälparen (Johannesevangeliet 14:26; 15:26; 16:7, 13-15) och dels genom att Anden vittnar för oss att vi är Guds barn (Romarbrevet 8:16-17, 23), att vi inte är fördömda p g a våra handlingar.

   Det främsta stället där den helige Ande beskrivs i Bibeln är nog den första pingstdagen i Apostlagärningarna 2 (där kan man med fördel forsätta att läsa kapitel 3 och 4 också för en än bättre bild. Några andra ställen där den helige Anden står nämn är Matteusevangeliet 28:19, Apostlagärningarna 4:8,25, 31 och 2 Korinthierbrevet 13:13.

   Andra saker som kan sägas om Anden:

   • Lära och påminna om vad Jesus sagt och gjort och vad det betyder (Johannesevangeliet 14:26; 16:13)
   • Ber för oss och vittnar, utforskar och vet djupen i människan och i Gud (1 Korinthierbrevet 2:9-12)
   • Under och tecken (Romarbrevet 15:18-19)
   • Andens gåvor och frukter (Romarbrevet 12:6-8; 1 Korinthierbrvet 12:1-11, 28-30))
   • Gör oss till en gemenskap, till Jesu kropp (Romarbrevet 12:4-5; 1 Korinthierbrevet 12:12-27, 31-13:13)
   Än mer uttömmande om Anden finns på Svenska Bibelsällskapets hemsida:

   http://www.bibeln.se/las/uppslagsdel/a/ande

   Hoppas detta är till någon hjälp! Du finns i mina böner!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: