Luther hade fel

Söndagens episteltext från Efesierbrevet kapitel fem, vers fem, säger:

Ni vet ju mycket väl att ingen kan få del i Kristi och Guds rike om han är otuktig eller oren eller självisk, alltså avgudadyrkare. (Efesierbrevet 5:5)

På vilket sätt ger det Luther fel? Jo, i de tio Guds bud som återfinns i Luthers lilla katekes (och således i vår svenska tradition) utelämnar han det andra budet:

Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av det som är uppe i himlen eller nere på jorden eller av det som är i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem. (5 Mosebok 5:8-9)

Eller kortare uttryckt:

Du ska inte göra dig några avgudar och inte tillbe dem eller tjäna dem.

Jesus nämner ju främst ekonomiska tillgångar, eller Mammon, som en avgud att tydligt ta avstånd ifrån:

Ni kan inte tjäna både Gud och mammon. (Matteusevangeliet 6:24)

Paulus nämner här otukt, orenhet och själviskhet som det som gör eller i alla fall konstituerar en avgudadyrkare.

Både att hylla pengar som det högsta och mest eftersträvansvärda, att hänge sig åt otukt, orenhet och själviskhet (jag, mig mitt) är väl inte dirket okända fenomen för oss nutidsmänniskor? Utgör inte dessa de främsta frestelserna (och kanske vanligast förekommande synderna) för oss?

Vad ska vi göra med denna information? Kanske ska vi se upp med vad olika lärare säger, när inte ens Luther är gångbar alltid och överallt?

En annan sak som vi kan ta med oss från texten är versen efter:

Låt ingen bedra er med tomt prat. (Efesierbrevet 5:6)

Allt är inte lika bra, en del saker bygger upp dig och andra, en del saker tjänar Guds rike och människors bästa, annat gör inte det. Allt är inte lika. en del är gott en del är ont. Om du vandrat med den helige Anden en tid så vänds också ditt sinne mer och mer till att känna igen vad som är vad och vi märker rätt så snart att efterföljelse efter vår Herre och Mästare ofta är en motkultur med andra värderingar jämfört med det övriga samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: