Lagens tredje bruk och 100 sätt att rädda världen (96 sätt kvar)

Att på alla sätt främja Guds rikes utbredning genom att följa vår Herres och Mästares exempel och fotspår och på så sätt rädda världen, tjäna våra medmänniskor och främja rätten, det skulle kunna vara en beskrivning av ”lagens tredje bruk”.

Några gånger har jag vidareförmedlat tips ifrån boken 100 sätt att rädda världen av Johan Tell, jag tänkte fortsätta med ytterliggare ett idag. Det är viktigt hur vi lever, inte bara i relationer till Gud och varandra, utan också hur vi lever med avseende på vårt uppdrag att råda över skapelsen (1 Mosebok 1:26). Det visar sig ofta att lagens största bud får stor inverkan på vår vardag om vi följer det fullt ut (naturligtvis lämnar oss inte Gud med bara ett påbud utan också en dos evangelium, som kristen får vi den helige Ande, Hjälparen för att hjälpa oss att följa Guds kärleksfulla vilja).

Lagens kungsbud (dvs. det största, högsta eller främsta budet):

Mästare, vilket är det största budet i lagen? Han svarade: ”Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd.” Detta är det största och främsta budet. Sedan kommer ett som liknar det: ”Du skall älska din nästa som dig själv.” På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna. (Matteusevangeliet 22:36-40)

Om även profeter som Tell vilar på Bibelns Gamla Testamentets lagar låter jag vara osagt, men samtidigt har jag väl antytt vad jag tror om kopplingen mellan Tells tips och Guds vilja?

Över till Johan Tell

Tells tips nr. 99

Transportkolla. Titta dig omkring. Räkna vilka av dina prylar som är svensktillvekrade. Hur många fick du ihop? Tre: dotterns smörkniv (för oss som har dåligt med döttrar kan vi räkna den vi gjorde i slöjden, min kommentar), mosterns drejade blomkruka och en Bruno Mathssonfåtölj. Det visade sig att den svenska mobilen var tillverkad i Kina, den svenska spisen i Norge, den svenska dammsugaren i Ungern och den svenska tröjan i Kambodja.

För modiga och tåliga öron (eller om jag åsyftar ögon?), nu kommer Tells tips nr. 97 (känsliga tittare varnas)

Bli en förebild. Men ingen dryg sådan…Beväpna dig med en samling ahfanismer, fakta som väcker et ”åh fan, det hade jag ingen aning om.” Som:

* en enda droppande kran kan förbruka 25 000 liter om året, vilket är lika mycket som går åt för 400 duschar;

* om alla svenska lämnade in sina använda kapsyler för återvinning skulle stålet räcka till 2 200 nya bilar (kanske kan vi skänka det för broderlig delning mellan Volvo och SAAB så drar det ned deras kostnader lite? min kommentar);

* Vi 9 miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens drygt 200 miljoner invånare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: