Fasta på olika sätt

Inför denna fasta har jag funderat mycket på fasta och vad det innebär, hur den ligger i kyrkoåret och vad som sägs i Bibeln.

En av mina vänner pratar ofta om fasta och vad jag förstår fastar ganska ofta, till exempel inför olika stora saker som ska ske, eller angående böneämnen och dylikt. Den traditionen är rätt så ny för mig så jag är inte riktigt inne i detta än, men finner mycket gott där.

När jag var i Etiopien var det fasta varje onsdag och fredag (om jag inte missminner mig), då fick man ganska ofta endast fisk (ovanligt dock, det är långt till havet i Etiopien) och grönsaksrätter på många restauranger, riktigt hur de gör under fastlagen vet jag inte (kanske festar de stenhårt då med tanke på att de har så många fastedagar under resten av året?).

När jag var yngre tänkte jag inte mycket på fasta utan tänkte att det var något som man inte behövde göra, kanske är det så, med avseende på frälsningen, men med tanke på efterföljelsen verkar det svårt att avvara att fasta:

När ni fastar, se inte så dystra ut som hycklarna (Matteusevangeliet 6:16-17)

När ni fastar, inte  om.

Men att fasta är inte bara enkelt:

Nej, detta är den fasta jag vill ha: … dela ditt bröd åt den hungrige skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du en ser honom … (Jesaja 58:6-7)

Som synes är det bara utdrag ur Jesajatexten men det räcker mer än väl (en del har också behandlats tidigare). Inte trängs det så många vid mitt köksbord som delar mitt bröd (eller min morgongröt), inte heller är det fullt i våra gästsängar, jag har också klart fler än två skjortor (alla t-shirts oräknade).

Askonsdagens tema i kyrkoåret är: ”Bön och fasta”, jag börjar förstå varför: ”Detta är den fasta jag vill ha”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: