Askonsdag, fastan börjar

Idag börjar fastan, kyrkans förberedelsetid inför det stora som ska ske under påsken: Att Jesus, gudasonen, tar din och min skuld och skam (allt det som inte är så ljuvligt och fantastiskt som Gud önskar för oss) i sin kropp på korset och för det till sin rätta plats, graven. När Jesus sedan uppstår så är allt det kvar där, och du och jag får möjligheten att låta det vara kvar i dödsriket för att istället ta emot ta emot Jesu erbjudande: Det goda, eviga livet

Jag har kommit för att de skall ha liv, ja, liv i överflöd. (Johannesevangeliet 10:10)

Idag är det askonsdagsmässa i Sankt Olovs kyrka, klockan 18.30. En av texterna är från profeten Jesaja:

Är det en sådan fasta jag vill se: en dag då man späker sig, hänger med huvudet som ett strå, ligger isäck och ska? Kallar du det fasta, en dag som behagar Herren?

Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom, vänd inte dina egna ryggen! (Jesaja 58:5-7)

Stora och svåra ord och stora och svåra uppgifter. Genast blev det lite svårare än att bara avstå sötsaker, kaffe, TV-tittande eller vad det nu kan vara. En god start är det att avstå, då får vi mer tid och energi till att utföra Guds kärleksgärningar och så följa ”Kärlekens väg”.

Gud lämnar oss dock inte där, vi har fått den helige Ande som också kallas Hjälparen, vi får be om vishet, styrka och kärlek att utföra dessa Herrens verk, denna Guds fasta. Gud ger oss också sitt löfte, att om vi gör den fasta som Gud vill:

Då bryter gryningsljuset fram för dig, och dina sår ska läkas. Din rättfärdighet skall gå framför dig och Herrens härlighet gå sist i ditt tåg. Då skall Herren svara när du kallar, när du ropar säger han: ”Här är jag.” (Jesaja 58:8-9)

Shalom (Frid)!

2 svar

  1. Väldigt fyndigt! Det måste väl fånga fastans mening? Avstå något för att vända sig till Gud? Kram!

  2. svårt men gott! jag tog och hängde upp Jesaja 58:5-7
    på våran tv som nu är vårat ”kaffe” så kan vi kolla på det i stället (=

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: