Svenska kyrkan och äktenskapet, positiva tongångar

Ibland blir jag lite nöjd, som när jag läser denna artikel om Svenska kyrkan och äktenskapet och vigselrätt kontra vigselplikt. Den är hälsosamt befriad från utryck som nedvärderar andra. Sakligt berättar den om hur det faktiskt kommer att påverka kyrkan med att präster som tror att det är Gudi behagligt med samkönade äktenskap och tillsammans med präster som tror att det är Gudi behagligt med enbart tvåkönade äktenskap.

Påverka i betydelsen: på ett pastoralt plan, hur det kommer att påverka kyrkan på andra sätt är en större fråga.

Läs gärna och be att denna ton alltid skulle vara den minst toleranta och minst kärleksfulla så att vi inte slits sönder i den kristna kyrkan av frågan om relationer och andra viktiga, men på ett sätt perifera frågor. Detta med ”den kristna kyrkan” är en viktig passus, denna fråga är ju inte något för Svenska kyrkan allena, utan i allra högsta grad en ekumenisk fråga.

I många diskussioner i kyrkliga sammanhang vore det gott om Paulus förhoppningar finge råda:

Er kärlek skall vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Visa varandra tillgivenhet och broderlig kärlek, överträffa varandra i ömsesidig aktning. (Romarbrevet 12:9-10)

 

Stå inte i skuld till någon, utom i er kärlek till varandra. Ty den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen (Romarbrevet 13:8)

3 svar

  1. Nu, så. Nu ska länken vara aktiv, fungerade för mig i alla fall (men det tyckte jag ju förra gången också), tack för att ni uppmärksammade detta! Artikeln heter ”Prästers nej ointressant”, finns under arkivet för januari i Svenska kyrkans artikelarkiv.

  2. Jo, länken vart visst lite fel. Är nyfiken på att få se vad det var för artikel, så uppdatera gärna länken snart!

  3. Artikel fungerar inte ):
    Men du är bra martin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: