Kort om nyheterna

Idag tittade vi på de lite mer fördjupande nyheterna i Aktuellt. Särskilt två nyheter diskuterades: Rättegången mot/om/kring Pirate Bay och Konstfacks-studenten som sprayade ned en tunnelbanevagn.

Jag facinerades av dessa nyheter och funderade i den förstnämnda över att det nästan blivit som en slags folk-/massrörelse för Pirate Bay-skaparna. Förr protesterade man mot kärnkraft, för miljön eller eldade upp Scan-bilar för djurens skull. Hur ska man sammanfatta detta med Pirate Bay för sina barnbarn en dag?

Jo du förstår lilla Emma, när farfar var liten så kämpade han för att få gratis tillgång till musik, filmer och annan kultur som andra kämpat för att producera.

Oj, farfar, du är en riktig hjälte!

Fast med tanke på vad resultatet blev av alla ansträngningar kring kärnkraften, istället för ett nästan ”nej” och beslut om avveckling så blev det o0kej med utbyggnad året innan kärnkraften skulle vara avvecklad. Detta gör ju att jag kan förstå att resignation och uppgivenhet och behovet av att slå ihjäl tid på annat sätt uppkommer, men lite konstigt känns det. Jag skulle vilja dela med mig av två tips för den som känner engagemangslust: ECPAT, Amnesty

Dessutom finns ju alltid din lokala församling.

Kring Konstfack har det ju stormat lite på sistone, men detta med tunnelbanevagnen var tydligen ett tag sedan. Hur som haver så skulle konst provocera enligt både kulturministern och Ernst Billgren och Lars Vilks. Men är det verkligen konstens uppgift? Lite mer krav har jag nog än så, något måste det väl tillföra samhället/mig/världen?

När vi bodde i Uppsala så var det två tjejer som badade top-less på Centralbadet, vilket väckte uppmärksamhet. De ville uppmärksamma att de tyckte det var diskriminerande att endast män fick bada utan kläder på överkroppen. Skillnaden är inte så stor jämfört med en rondellhund eller att spreja i en tunnelbanevagn, men att det var ett debattinlägg att simma utan topp det köper jag, men inte att det är konst (vilket de två inte hävdade heller).

Nu är det sovdags. Jag ska nog drömma om något annat, Guds rike eller så hoppas jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: