Ny predikan, samt några tankar från Jesaja

Jag lade just upp en rykande färsk predikan, från dagens söndagsmässa i Sankt Olovs kyrka, över ”Sexagesima” och ”Det levande Ordet”.

Jag tycker verkligen om dagens texter, den gammaltestamentliga med sitt sätt att rikta vår blick mot Guds alltid störee/högre perspektiv:

Mina planer är inte era planer och era vägar inte mina vägar, säger Herren. Liksom himlen är högt över jorden, så är mina vägar högt över era vägar, mina planer högt över era planer. (Jesaja 55:8-9)

Detta kanske inte direkt ger någon direkt okontrollerade glädjeyttringar, men om vi läser vad som sägs innan så kanske vi får hålla i oss så vi inte blir ”Av glädje överfallna”.

Kom, alla ni som törstar, kom hit och få vatten, kom även om ni inte har pengar! Förse er med säd, så att ni får äta! Kom och få säd utan pengar, vin och mjölk utan att betala! Varför lägger ni pengar på det som inte är bröd, er lön på sådant som inte mättar? Lyssna till mig, så får ni äta gott och njuta av feta rätter. Kom till mig och hör noga på, lyssna, så får ni liv. Jag sluter ett evigt förbund med er, den nåd jag har visat David skall bestå. (Jesaja 55:1-3)

Gud visar omsorg om sitt folk, en omsorg som jag tror att vi kan tillräkna oss, för i kapitlen innan så kopplas vi hedningar in i Guds räddningsplan.

I kapitlen innan så har vi läst om ”den lidande tjänaren”, eller som vi känner honom: Jesus Kristus. (1) Vi har läst om hur Gud ska upprätta Sion eller Jerusalem.

I kapitlen som följer läser vi hur Guds förbund gäller fler och fler tills Gud slutligen säger

”Jag skall ge dem [som vill tjäna Herren] glädje i mitt bönehus” ”mitt hus skall kallas ett bönens hus för alla folk”. (2)

Vi kan också, när vi väl slutat jubla som tokar dock helt i enlighet med Skriften, (3) tänka vilka tänkvärda ord för oss i denna tid. Detta som Gud frågar: Vad lägger du dina pengar på? Varför? Kom till mig, jag är den trygga klippan/hamnen/famnen som håller, eller som Gud säger här: ”Kom till mig och hör noga på, lyssna, så får ni liv.” Gud erbjuder oss liv, Gud erbjuder oss grundtrygghet, Gud erbjuder oss ett liv utan att vara bundna till vad vi får och inte fårför de pengar vi har eller inte har eller strävar efter. Gud har en bättre idé: Ditt liv, och mitt liv, har så mycket mer djup och rikedom, så mycket mer verklighet än vad vi inser:

Liksom himlen är högt över jorden, så är mina vägar högt över era vägar, mina planer högt över era planer.

Låt oss vara nyfikna och öppna för ett liv tillsammans med Gud i all sin rikedom. Det börjar vid Jesu kors och går sedan, tillsammans med Anden, hela vägen till vår Far.

(1) Jesaja 52:13-53:12)

(2) Jesaja 56:7 (se parallell Matteusevangeliet 21:13, då Jesus anknyter till det sistnämnda stället då han rensar templet på köpmän, växlare med flera)

(3) Filipperbrevet 4:4 : ”Gläd er alltid i Herren”. Sett till vad vi har i Gud så har vi alltid kan vi alltid glädja oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: